“Jeg blev skubbet uden for min komfortzone, og det lærte mig så meget”
hero-curve

07/09 2022 - Butikker

“Jeg blev skubbet uden for min komfortzone, og det lærte mig så meget”

Da Pelsin Demir, tidligere optiker hos Specsavers, afsluttede sine optometristudier og sin kandidat i klinisk optometri, vidste hun, at hun ikke var færdig endnu. Én af hendes drømme var at tage en ph.d.*. Nu, efter fire års forskning, har hun færdiggjort den.

Specsavers / Louis Nielsen: i 2005 blev Louis Nielsen opkøbt af Specsavers – verdens største familieejede optikerkoncern. Eftersom den danske optikerkæde, Louis Nielsen, var landskendt i Danmark valgte Specsavers at holde fast i navnet på det danske marked.

"Jeg er så taknemmelig for finansieringen fra Specsavers. Alle har været så søde ved mig, og mine kontaktpersoner heppede på mig hele vejen igennem. Jeg ville ikke have været i stand til at lave min ph.d. uden dem."

Pelsin startede som assistent hos Specsavers i svenske Kalmar, da hun læste sin bachelor i optometri. Efter det tredje år flyttede hun til Stockholm og fortsatte med at arbejde i én af butikkerne der.

”Som en del af mit arbejde hos Specsavers fik jeg muligheden for at undervise på et universitet i Sverige. Da mine kontakter hos Specsavers fandt ud af, at én af mine drømme var at tage en ph.d., fik jeg den gode nyhed, at Specsavers gerne ville være med til at finansiere den. Så jeg var heldig! I sidste ende finansierede Specsavers to tredjedele af min ph.d., og Linnæus Universitets Fakultet for sundhed og biovidenskab betalte resten. Det var op til mig at vælge emnet."

Nærsynethed – et varmt emne

Og det gjorde hun. Pelsin besluttede sig for nærsynethed, da det var (og er) et varmt emne, hvor der stadig er meget at udforske – især i Sverige og Skandinavien. Og så spoler vi lige hurtigt fire år frem til i dag: Her har Pelsin og hendes team nu gennemført én af de første omfattende undersøgelser af forekomsten og udviklingen af nærsynethed hos svenske skolebørn. De har samtidig udgivet fire forskellige artikler om emnet.

”Noget af det første, vi fandt ud af, var, at børn med én eller to nærsynede forældre både havde længere aksial længde og en mere negativ brydning. Så forældrenes brydningsfejl viste sig at være den mest konsistente faktor forbundet med nærsynethed hos børnene. Overraskende nok kunne vi ikke finde nogen sammenhæng med nært arbejde. Men børn, der brugte mere tid udendørs, havde en kortere aksial længde. Det viser, hvordan udendørstid faktisk beskytter øjet mod at blive nærsynet."

Netop det bringer os nu til undersøgelsens takeaways for andre optometrister:

“Anbefal altid mere udendørstid. Det er stadig den mest evidensbaserede vej til at beskytte øjet mod at udvikle nærsynethed. Og se også på forældrenes historik, da den spiller en afgørende rolle i udviklingen af nærsynethed hos børn."

Du kan læse flere af disse takeaways i interviewet med Pelsin på læringsplatformen Viewpoint.

Uden for komfortzonen

Pelsin forsvarede sine forskningsresultater og konklusion i september 2022 og har afsluttet sin ph.d. med succes. Det bringer os til spørgsmålet: Hvad skal der ske i fremtiden?

”På grund af min ph.d. kan jeg arbejde akademisk og undervise studerende, hvilket har åbnet mange døre for mig. Jeg vil også fortsætte med at arbejde på Linnæus Universitet og holde foredrag om nærsynethed. De har også en klinik, hvor man kan se patienter på løbende basis – og det er noget, jeg indimellem savner.”

"Det, som Specsavers gjorde rigtig godt, var at skubbe mig uden for min komfortzone. For pludselig var jeg nu en ekspert, der holdt foredrag om emnet på læringsplatformen Viewpoint og skrev min egen guide til emnet. Specsavers hjalp mig til at skrive mine egne artikler, og de vendte altid tilbage efter mere. Jeg vidste aldrig, hvornår jeg ville blive bedt om at lave den næste præsentation, artikel eller forelæsning. Jeg kan stadig huske første gang, jeg skulle tale foran et publikum. Det var i Gøteborg, seks måneder efter at jeg startede min forskning, og jeg var så nervøs. Men hver gang blev det bare bedre og bedre. Så Specsavers var også med til at forme mig, og det er jeg taknemmelig for.”

Pelsin og hendes ph.d.-vejledere

Vælg med omtanke

Nu hvor Pelsin har opnået erfaring med det at tage en ph.d., har hun måske nogle råd til andre, der ønsker at tage en ph.d. i optometri?

”I Sverige har vi ikke så mange ph.d.-studerende i optometri. Men at tage en ph.d. er fantastisk! Et vigtigt råd, jeg vil give: Vælg dit emne med omtanke. Det er vigtigt, at du vælger det rigtige emne fra starten, så det hele går glat senere, fordi du har læst på det i så mange år. Hvis du får chancen, skal du også vælge det rigtige team og vejledere. Jeg havde de bedste vejledere, der støttede mig og lærte mig så meget."

”Noget, jeg fraråder dig at gøre, er at sammenligne dig selv med andre, især med folk, der har været i den akademiske verden i flere år. Sammenlign dig kun med dig selv. Kom ud af din komfortzone; det er sådan, du for alvor lærer, og vær ikke bange for at påtage dig ansvar."

Nysgerrig efter at vide mere? Læs om arbejdet som optometrist hos Louis Nielsen. Og hvis du vil lære mere om øjensundhed og opkvalificere dig selv, så hop over på læringsplatformen Viewpoint for at fortsætte læringen.

*Hvad er en ph.d.?
En ph.d. (en forkortelse for Doctor of Philosophy) er en globalt anerkendt postgraduat akademisk grad tildelt af universiteter og højere uddannelsesinstitutioner. Ph.d.-kandidaten skal aflevere en afhandling eller disputats baseret på omfattende og ny forskning inden for det valgte område. Som regel tager det omkring tre til fire års fuldtidsstudier og forskning at gennemføre en ph.d.

Se film