Optometrist Monika: fra Indien til Sverige
hero-curve

23/03 2021 - Butikker

Optometrist Monika: fra Indien til Sverige

Da Monika Rajesh Kumar, som er født og opvokset i Indien, hørte om partnerskabet hos Specsavers*, tænkte hun straks: “Jeg skal være partner!” Hun var lige faldet til efter at være flyttet til Göteborg sammen med sin mand og datter. Dedikeret som hun var med sin store erfaring inden for øjensundhed, startede hun sin proces om at blive autoriseret optometrist efter svensk lovgivning. Men der var ingen vej udenom – hun måtte lære det svenske sprog, for at klare sig igennem eksamen. Heldigvis kom hun igennem, og i dag arbejder hun i Specsavers butik i Partille, som er en forstad til Göteborg.

*Specsavers / Louis Nielsen: i 2005 blev Louis Nielsen opkøbt af Specsavers – verdens største familieejede optikerkoncern. Eftersom den danske optikerkæde, Louis Nielsen, var landskendt i Danmark valgte Specsavers at holde fast i navnet på det danske marked. Men i resten af Nordeuropa, inklusiv Sverige, går vi under koncernnavnet, Specsavers.

“Min mand er ingeniør, og inden for de senere år har han været sendt til en række forskellige lande med sit arbejde. Vi boede i USA og Brasilien, inden vi kom til Sverige. Det er en fantastisk mulighed at få lov til at opleve forskellige kulturer. Så ser man verdenen i et andet perspektiv, og det har gjort mig til et klogere og bedre menneske.” Efter at have boet i forskellige lande i en lang årrække, har de nu fundet et sted, hvor de vil blive boende i længere tid. “Vi elsker Sverige – det er et af de bedste lande, vi har boet i! Her er trygt og afslappet, og folk har ikke en masse fordomme og dømmer ikke andre på forhånd. Arbejdsmiljøet er fantastisk, og vores datter er sikret en virkelig god uddannelse.”

Sprog

Monika er uddannet optometrist i Indien, har en mastergrad i optometri og øjenteknologi, og så har hun arbejdet på et hospital med speciale i øjensundhed i Bengaluru City, Indien, hvor hun også holdt forelæsninger på optometriuddannelsen. Selvom hun har den rette uddannelse og mange års erfaring, kunne hun ikke starte direkte som optometrist i Sverige. “Da min mand blev tilbudt job i Sverige, begyndte jeg at lede efter job inden for optometri og relaterede erhverv. Jeg kunne heldigvis kontakte en professor, som jeg kender fra studietiden, og som arbejder på Kalmar Universitet. Han fortalte, at Specsavers hjælper udlændinge med at få deres licens til at arbejde som optometrist efter svensk lovgivning. Han sendte derfor mit CV til Specsavers, og det var sådan, det hele begyndte.”

“Inden jeg flyttede til Sverige, havde jeg allerede ansøgt om at få godkendt min uddannelse. Det betyder, at den svenske socialstyrelse ser nærmere på uddannelsen og optometrigraden for at se, om de er gyldige i Sverige. Det var de heldigvis, så jeg kunne tage eksamen uden først at skulle tage yderligere studier. Der var dog lige én forhindring: eksamen foregår kun på svensk, så jeg var nødt til at lære sproget først.”

Skridt for skridt

Det tog Monika syv måneder at lære svensk, selvom mange havde fortalt hende, at det ville tage mindst to år. “Jeg var virkelig glad for, at Specsavers tilbød privat undervisning. Ellers ville jeg ikke have kunnet nå, at lære det så hurtigt. Men det var kun det første skridt. Det næste var at gå til eksamen på Karolinska Institutet – og heldigvis bestod jeg i første forsøg. Derefter skulle jeg i tre måneders erhvervspraktik, som jeg fik i Specsavers butik i Partille. Jeg skulle også tage et onlinekursus i Sveriges lovgivning og regler, og det tog mig en måned. I maj 2020 fik jeg endelig min svenske licens, så jeg kunne begynde at arbejde som optometrist. Det var en lang proces, som tog noget tid, men det var det hele værd!”

Monika arbejder stadig som optometrist og kontaktlinseoptiker i butikken i Partille. Hendes kolleger sætter pris på den ekspertise og erfaring, hun har beriget teamet med. Hun kan fortolke Fundus-billeder, fungere som mentor for optometristuderende og hjælpe med kliniske problemer. “Jeg elsker virkelig at arbejde her i butikken. Der er ingen stress – i modsætning til i Indien – og alt kører glat. I Indien arbejdede jeg under supervision af en øjenlæge og skulle udføre alle test – uanset hvilke symptomer kunderne havde. Her i Sverige taler vi mere med kunderne og har fokus på deres behov. Vi når det samme inden for kortere tid, og det får tingene til at køre mere enkelt og uden stress.”

Fremtiden

Da Monika første gang hørte om muligheden for at blive partner hos Specsavers, vidste hun, at det var det, hun ville: “Det var det første, jeg tænkte. Jeg synes, at det er trygt at være partner i Specsavers. Partnerskabet er fleksibelt, og man får al den nødvendige support fra supportkontoret. Som partner skal man kun fokusere på sit team og sørge for, at kunderne er glade – så hjælper Specsavers med resten. Da først jeg havde hørt om alle de gode ting, måtte jeg bare være partner! Lige nu er jeg begejstret for at kunne arbejde som optometrist, men om et år eller to vil jeg fokusere mere på fremtiden.”

God kemi på arbejdspladsen

Det bedste, der er sket for Monika rent arbejdsmæssigt, er jobbet hos Specsavers. “Jeg kan ikke forestille mig at få et bedre job her! Ud over det, er jeg stolt over, at vi har så høj en kundetilfredshed: vi har rigtig mange loyale kunder, der er glade for og tilfredse med det arbejde vi udfører. Jeg tror, at det primært skyldes, at vi har et hyggeligt arbejdsmiljø og en fantastisk kemi i teamet. Der er ingen fordomme og ikke noget hierarki – alle behandles ens. Og det er det, der gør arbejdet sjovt.”

Monika er også glad for arbejdsmiljøet i Sverige generelt: “Jeg værdsætter balancen mellem arbejde og privatliv. På den måde er Sverige et fantastisk land at bo i sammenlignet med de andre lande, jeg har boet i. Her har folk ganske enkelt forstået, at det kan betale sig at have glade medarbejdere. I de fleste lande kommer arbejdet først, men her er det privatlivet, som prioriteres. Og det er lige præcis det, som jeg elsker ved det her land.”

Vil du vide mere om, hvilke muligheder du har for at blive optometrist eller partner hos Louis Nielsen i Danmark? Du kan læse mere om vores stillinger i butikker her, eller se alle vores ledige stillinger.

Se film